У ЦЕНТРІ ВИГОТОВЛЕНО ТРИМАЧІ ЗАХИСНИХ ЩИТКІВ ДЛЯ МЕДИКІВ

Cеред технічного обладнання Центру інноваційних освітніх технологій «PNU Ecosystem», придбаного у рамках проєкту програми ЄС Еразмус+ «Модернізація вищої педагогічної освіти з використанням інноваційних інструментів викладання – MoPED» (№ 586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP), – 3D принтер, який призначений для тривимірного друку за допомогою технології FDM із найпоширеніших видів пластику ABS та PLA і використовується в освітніх цілях.

За ініціативи університету з допомогою цього обладнання було видрукувано та укомплектовано захисні щитки для  медичних працівників, які є одним із найкращих видів захисту від поширення вірусу COVID-19. Матеріал для друку придбано за кошти викладачів університету. 11 червня частина таких захисних щитків вже передана до Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні.

Як зазначив кандидат технічних наук, співробітник Центру Михайло Котик, «шляхом підбору готових моделей було вибрано оптимальний і зручний варіант, здійснено його модернізацію. За допомогою вибору параметрів друку час друку однієї деталі було скорочено для ABS матеріалу від 135 до 110 хв, а для PLA матеріалу від 150 до 120 хв., так при друці 10 шт. економиться від 250 до 300 хв. Обидва матеріали ABS і PLA відзначаються стійкістю до дії зовнішніх чинників та не відзначаються токсичністю, що є перевагою під час друку в навчальному приміщенні».

У перспективі 3D принтер буде використовуватися на курсах підвищення кваліфікації педагогів, адже навички роботи із 3D обладнанням сьогодні є вкрай необхідними.