У ЦЕНТРІ «PNU ECOSYSTEM» ВІДБУЛАСЬ ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ЗАПРОШЕНОГО ПРОФЕСОРА МАРЕКА РЕМБЄЖА

11 жовтня (вівторок) на базі Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась відкрита лекція для аспірантів запрошеного професора Марека Рембєжа – доктора габілітованого наук гуманістичних, професора Сілезького університету в Катовіцах (Республіка Польща) – на тему: «Переоцінки часів пандемій: про втручання пандемії у світ людських цінностей та освіту».

Модератором заходу виступила директорка Центру, професор Олена Будник. До участі в лекції долучилися близько 60 учасників – аспіранти, викладачі, науковці.

Марек Рембєж – автор численних наукових праць у галузі філософії (аксіологія, метафілософія, загальна методологія науки, історія польської філософії), педагогіки (міжкультурна освіта, польська педагогічна думка), наук про культуру та релігію. Тому у дискусії, яка тривала близько двох годин, торкнулися питань міждисциплінарності наукового знання, полікультурності у вищій освіті, ризиків і переваг дистанційного навчання в умовах пандемії, а також питанням трансформації цінностей в сучасних умовах, адже життя та діяльність людини, її професійне зростання переплетене з наявною системою цінностей, які визначають її пріоритети, в тому числі у сфері освіти.

«Посилений і сповнений драматизму конфлікт цінностей особливо увиразнюється в ситуації масової загрози людському життю і спричиненої цією ситуацією недостатності рятівних служб, які мають лише обмежені засоби… Спостерігаємо позначену трагічним розламом ситуацію, у якій треба ухвалювати рішення припинити рятувати чиєсь життя, аби могти за допомогою заощаджених ресурсів розпочати рятувати життя іншої особи», – зазначив професор Марек Рембєж, що особливо актуально в умовах російської військової агресії.

Значна увага була приділена питанням організації освітнього процесу, наукової діяльності в умовах війни в Україні.

Усі учасники висловили вдячність лектору і всій польській науковій спільності за солідарність та підтримку України.