ФАХІВЦІ ЦЕНТРУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОМУ СЕМІНАРІ “СУЧАСНА КНИГА І ЧИТАННЯ В ЕПОХУ ЦИФРОВОЇ КУЛЬТУРИ”

27 жовтня фахівці Центру докторка педагогічних наук, професорка Олена Будник та докторка філологічних наук, професорка Тетяна Качак взяли активну участь у роботі Всеукраїнського науково-практичного семінару “Сучасна книга і читання в епоху цифрової культури”, організованого Національною бібліотекою для дітей (Національною секцією Міжнародної ради з дитячої книги – IBBY).

У своєму виступі Олена Будник наголосила на преференціях сучасних студентів щодо вибору друкованої та електронної книги для навчання, вказала позитивних і негативних моментах у використанні друкованих видань та цифрових ресурсів. «Виявлено, що 77,1% респондентів надають перевагу друкованим виданням, хоча використовують і електронні. Водночас 18,3% опитаних вибирають електронні книги. Сумно, що 7 осіб із 153-х (4,6%) зізналися, що не люблять читати книги. Однак 66% вказали, що частіше використовують для повсякденного навчання все ж таки електронні книги, і лише третя частина від загальної кількості опитаних  – друковані книги (34%)», – зазначено у доповіді.

Предметом обговорення були також питання промоції друкованої книги та дитячого читання, реалії читацьких практик молодих людей в умовах цифровізації, впливу інформаційно-комунікаційного середовища на розвиток особистості та ін. Зокрема, у виступі Тетяни Качак було представлено цікаві форми й методи популяризації художньої книги у підлітковому та молодіжному середовищі, серед яких авторський проєкт «Літературна кавалєрка», в межах якого стало доброю традицією проведення в нашому університеті різноманітних заходів відповідного спрямування.

У семінарі взяли участь більше 100 учасників з усієї України: науковці, педагоги, працівники бібліотек та ін.