VIII МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ З ГЛОБАЛЬНОЇ ОСВІТИ

30 травня відбулася VIII Міжнародна наукова конференція «Дитина і дитинство в кризовій ситуації – контекст війни» під Почесним патронатом Ректора Університету Кардинала Стефана Вишинського проф. доктор. хаб. Ришарда Чекальського та Наукового патронату Комітету педагогічних наук Польської академії наук.

У доповіді директорки Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Олени Будник на тему «Українські діти війни (2022-2023): освітній кейс» представлено актуальні проблеми надання педагогічного супроводу дітям для здобуття освіти в умовах війни. «Кожна дитина заслуговує на щасливе дитинство, сповнене любові та захисту. Однак російські окупанти вкрали дитинство в українських дітей, які гинуть, зазнають фізичних поранень, катувань, психічних травм, втрачають батьків і т.п. Ці травми війни можуть зберегтися у дитячих душах на все життя, залишивши глибокі рани в психіці. […]. Тому проблема дітей війни, які знаходяться під загрозою кризи, – і тих, які виїхали в інші країни, і тих, які залишилися на батьківщині, – є надзвичайно актуальною», зауважила професорка. Окрім того, наголошено на тому освітньому досвіді, який здобули українські заклади освіти упродовж воєнного стану з тим, щоб максимально охопити освітніми послугами усіх учнів / студентів, а також ознайомила учасників з результатами експериментального дослідження з теми.

У виступах і обговореннях також прозвучали питання війни та інших кризових ситуацій у житті дитини у філософсько-аксіологічному аспекті, захисту прав дитини під час війни, надання психологічної підтримки українським біженцям у Польщі, проблеми інклюзивності, персоналізму і т.п.