ДРУЖНЯ ПІДТРИМКА НАШИХ МІЖНАРОДНИХ ПАРТНЕРІВ

З перших днів повномасштабного вторгнення РФ на територію України Центр інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» отримав значну кількість листів від закордонних партнерів. Передусім, це – підтримка наших колег із партнерських університетів проєкту MoPED, котрі виявили психологічну підтримку, а часом і фінансову, для допомоги нашій армії у боротьбі проти агресора: Ольга Дзябенко (Університет Деусто, Більбао, Іспанія) та Маріос Папаевріпіду (Кіпрський університет, Нікосія, Республіка Кіпр).

Рівень підтримки, який демонструють нам вчені з усіх куточків світу, засвідчують згуртованість і консолідацію світової академічної спільноти, усвідомлення загрози, від якої Збройні сили України боронять сьогодні нашу Батьківщину та міжнародну спільноту.

Особливу підтримку відчуваємо також від наших польських і литовських партнерів. Зокрема, колеги з Інституту Педагогіки Ягеллонського університету (Краків, Республіка Польща) глибоко стурбовані ситуацією, що склалась в Україні. З цього приводу викладачі і студенти висловлюють слова співчуття й оптимізму. «У Польщі ми маємо величезну мобілізацію та солідарність суспільства, щоб допомогти, і це також змушує серце рости в надії», зауважує професор Анна Сайдак-Бурска, завідувач докторських студій і керівник програми докторського рівня з педагогіки Ягеллонського університету.

З Центром інноваційної освіти SCHOLAR (Люблін, Республіка Польща) підписано угоду про співпрацю щодо обміну кращими освітніми практиками і підвищення кваліфікації вчителів. Директор цього Центру проф. Піотр Мазур також зазначив, що засуджує політичне рішення Росії ігнорувати український суверенітет, адже в ХХІ столітті насильство не повинно бути інструментом вирішення проблем. Він упевнений, що все це повинно швидко припинитися, Україна має бути вільною у виборі власного політичного шляху, а людяність і справедливість переможуть.

Йоруне Вишняускіте-Рімкене (Університет Вітовта Великого, факультет соціальної роботи, Каунас): «Ми тут, у Литві, щодня причетні до всіх подій, що відбуваються в Україні. Але сьогодні ми точно були шоковані… Важко не звернутися до вас, ваших колег і всього вашого народу. Цим листом я також хочу запитати про конкретну допомогу для ваших людей. У Литві, кожен намагається допомагати по-своєму – моляться за вас, збирають кошти, військові засоби і т.д. Литовців також заохочують впливати на росіян… Молюсь за всіх вас і бажаю миру у вашому серці та вашій Батьківщині Україні. Слава Україні!».

Серед листів підтримки – викладачі Університету Східного Теннессі (Джонсон Сіті, США), співпраця з якими розпочалась ще з 2014 року. Професор цього університету Рон Роуч зазначає: «Ми підтримуємо тісні партнерські взаємини з окремими викладачами Прикарпатського національного університету, нас дуже цікавить програма, яка спеціалізується на гірській освіті, зокрема сталий розвиток сільських шкіл гірського регіону. Після восьми днів війни в Україні доцент Тетяна Близнюк та її студенти вирішили поділитися зі світом відео, щоб донести правдиву інформацію. Дякую їм за це». Два університети мають міцні зв’язки, вивчаючи гірську культуру, освіту і мистецтво Українських Карпат та Аппалач. Наша співпраця розширюється і в Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem», адже обидві сторони зацікавлені у спільних проєктах задля розвитку й популяризації освітніх інновацій.

Щиро вдячні нашим друзям за підтримку і партнерство, сподіваємося на зустрічі педагогів і студентів під мирним небом в Україні.