УЧАСТЬ У РОБОТІ КРУГЛОГО СТОЛУ З ОБГОВОРЕННЯ ІДЕЇ ПРЕЗИДЕНТСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

16 грудня директорка Центру «PNU Ecosystem» Олена Будник взяла участь у роботі круглого столу під назвою «Гарант лідерської позиції Президентського університету – міжнародна команда креативних, різнопланових експертів і талановитих студентів, готових вже сьогодні вирішувати найскладніші і актуальні глобальні завдання», який відбувся в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

У форматі онлайн до участі долучилися Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет та його заступник Ігор Гарбарук. Зокрема, Сергій Шкарлет наголосив, що «Президентський університет є точкою перезавантаження вищої освіти» та висловив великі очікування щодо підтримки колег – освітян, науковців, громадськості, які активно долучатимуться до реалізації цього проєкту та пропонуватимуть свої думки щодо найкращого  втілення ідеї майбутнього Університету.

Участь у заході, присвяченому створенню Президентського університету – інноваційного закладу вищої освіти, наукового центру для концентрації кращих матеріальних і людських ресурсів України, взяли також керівник Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук, ректори трьох національних університетів Прикарпаття, науковці.

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда зазначив, що пропонована модель дозволить науковцям відпрацювати ті моделі, які будуть унікальними для українських університетів. «Є багато світових моделей формування і підтримки університетів. Дві з них основні. І вони полягають в концентрації фінансів та інтелекту на декількох університетах, або концентрації фінансів та інтелекту на регіональних потужних університетах… Нас цікавлять не тільки освітні проєкти, нас цікавлять і наукові проєкти. І на жаль, не вдалося за ці 30 років українським університетам вийти на рівень хоча би центральноєвропейських столичних університетів за індексом Гірша», – наголосив Ігор Євгенович.

Як зауважила професорка Олена Будник, пропоновані напрями інноваційного вишу – інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект, нанотехнології, аерокосмічні, енергетичні технології, біотехнології та науки про здоров’я, глобалізація та міжнародні комунікації – будуть реалізуватися через дуальну освіту і передбачатимуть залучення кращих вітчизняних і міжнародних фахівців, а це значить, що реалізуватиметься кращий досвід практико орієнтованого навчання майбутніх фахівців у STEM-освіті. Водночас, наголосила, що це сприятиме підготовці еліти нації, кращих менеджерів у різних галузях науки і техніки, які будуть працевлаштовані в органах державної влади, наукових центрах України.

Всі учасники круглого столу підтримали загальнонаціональний проєкт, який повинен стати спільною працею, спільним надбанням, першим кроком великої майбутньої трансформації системи вищої освіти в Україні, до якого долучаться небайдужі освітяни, викладачі, вчені.