ВИЇЗНІ НАВЧАЛЬНІ ТРЕНІНГИ З ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Упродовж 15-18 січня командою Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» було проведено виїзні навчальні тренінги з підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої освіти «Цифрова та медійна компетентність педагога» Білоберізької ОТГ Верховинського району Івано-Франківської області на  базі Білоберізького ліцею (опорний заклад).

З вітальним словом онлайн з використанням відеоконференцзв’язку сервера Cisco WebEx до педагогів звернувся ректор університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, який акцентував на важливості об’єднання наукового і педагогічного потенціалу реґіону задля стимулювання мотивації навчання здобувачів освіти, розвитку професійної компетентності педагогів, підвищення якості надання освітніх послуг.

У заході взяли участь 44 педагогічних працівники, які згідно з програмою в інтерактивному форматі опановували практичними навичками використання цифрових освітніх ресурсів, медійних технологій для роботи у Новій українській школі. Так, докторка філософських наук, професорка Галина Михайлишин ознайомила присутніх з інноваційними підходами щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників з урахуванням вимог сучасного нормативно-правового забезпечення; докторка педагогічних наук, професорка Олена Будник представила можливості використання QR–кодів в освітній діяльності, їх різновидами та цифровими інструментами для їх ґенерування. Зацікавлення педагогів викликали також цифрові інструменти для формувального оцінювання результатів навчання учнів, зокрема Kahoot, які представила кандидатка педагогічних наук, доцентка Тетяна Близнюк.

Для сучасного педагога надзвичайно важливо не лише вміти впроваджувати інновації в освітній процес, а й здійснювати пошук наукової інформації з різних джерел, володіти навичками безпечної взаємодії з інформацією, отриманою з медіаджерел, критичного мислення, умінь розуміти прихований зміст того чи іншого повідомлення, протистояти маніпулюванню свідомістю та пропаганді та ін. У цьому контексті кандидатка педагогічних наук, доцентка Інна Червінська представила методи розрізнення маніпуляцій і фейків в освітніх текстах. Михайло Котик – інженер-програміст Центру, кандидат технічних наук, старший викладач кафедри комп’ютерної інженерії та електроніки, фахівець з робототехніки та 3D моделювання – продемонстрував педагогічні можливості використання Smart дошки в освітній діяльності педагога та акцентував на важливості створення власного освітнього контенту для роботи з учнями.

Всі учасники навчальних тренінгів отримали сертифікати про підвищення кваліфікації та виявили зацікавлення у подальшій співпраці.