У ЦЕНТРІ «PNU ECOSYSTEM» СТАРТУВАЛА ПЕРША МІЖНАРОДНА МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

5 жовтня на базі Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету стартувала Перша Міжнародна мультидисциплінарна наукова конференція «Дитинство. Література. Культура. Освіта», в якій бере участь понад 100 учасників з України та 30 – з інших країн Європи. Спільно з партнерами з Польщі, Словаччини, Хорватії, Ірландії, Німеччини та України команда Центру освітніх інноваційних технологій «PNU EcoSystem» (професори Олена Будник і Тетяна Качак та доценти: Тетяна Близнюк, Катерина Фомін і Михайло Котик) створила дієву платформу для міждисциплінарного діалогу між науковцями десяти країн світу для дослідження проблем освіти, культури, літератури, філософії, соціології, психології. Адже війна в Україні змінила вектори дослідження світового співтовариства, актуалізувалися питання, пов’язані зі ставленням до дитини, організацією її освіти, виховання, життєдіяльності у сучасних реаліях. «Трансформацій зазнали морально-етичні норми й цінності, нових вимірів набуває культура дитинства… Ці тенденції впливають на соціальні та гуманітарні науки, знаходять відображення в освіті, науковій і художній літературі, загострюють потребу в активному й різносторонньому їх осмисленні», зауважив у вітальному слові проректор Прикарпатського національного університету, професор Сергій Шарин.

З вітальними словами до учасників конференції також звернулися: професори Ірена Полевчик (Сілезький університет м. Катовіце), Лідія Мацевко-Бекерська (Львівський національний університет імені Івана Франка), Світлана Богдан (Волинський національний університет імені Лесі Українки), Василь Теремко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка), Антон Ліснік (Словацький технологічний університет у Братиславі), Катажина Якубовська-Кравчик (Варшавський університет), Юліане Реннінгер (Академія соціальної педагогіки в Бамберзі), Уляна Баран (Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва).

На першій пленарній сесії обговорили проблеми актуальні проблеми сучасної освіти, полікультурності й патріотичного виховання, проблеми підготовки вчителів до роботи з дітьми війни, розвитку дитячої літератури і культури на основі виголошених доповідей: «Парадокси дитинства у вибраних контекстах теоретичних як освітні виклики» професора Леха Вітковського (Поморський університет у Слупську), «Діяльність Центру досліджень дитячої літератури та культури в Хорватії та проекту Bibrich» професорки Сміляни Наранчіч-Ковач (Загребський університет), «Обличчя дитини як ікона жертв дегуманізації та звірства. Витоки педагогічної турботи про долю дитини та загрозу втрати ідентичності в умовах воєнної агресії та протистояння етнокультурних відмінностей» професора Марека Рембєжа (Сілезький університет м. Катовіце), «Діти і війна: виклики педагогічної підтримки та підготовки вчителів» професорки Олени Будник (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), «Міжкультурна освіта і патріотичне виховання в освітніх закладах» професора Марека Валанціка (Академія WSB в Домброві Гурнічій), «Складні теми в дитячій літературі» доктора Матеуша Світліцкі (Вроцлавський університет). Доктор Лінзі Маєз (Національний університет Ірландії м. Голвей) презентувала книгу і проєкт «Я хочу розмовляти українською».

Більш детально з матеріалами конференції можна ознайомитися за посиланням: https://ciot.pnu.edu.ua/konferentsii/