ВІДРОДЖУЄМО ЕТНОПЕДАГОГІЧНІ ІДЕЇ АКАДЕМІКА МИРОСЛАВА СТЕЛЬМАХОВИЧА

2 листопада у Центрі «PNU EcoSystem» відбулась дискусія у форматі круглого столу з питань українознавства та етнопедагогіки. Ініціаторами зустрічі виступили ректор університету проф. Ігор Цепенда та підприємець і меценат, автор унікального проєкту «Радовель», педагог-аматор Михайло Весельський. В обговоренні актуальних питань національного виховання та використання українознавства у розвитку дітей і молоді в сучасних умовах взяли участь викладачі педагогічного факультету нашого університету, а також колеги із Херсонського педагогічного університету.

Директорка Центру «PNU EcoSystem» проф. Олена Будник у своєму виступі окреслила основні життєві віхи першого декана факультету підготовки вчителів початкових класів Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. Василя Стефаника (нині педагогічного факультету нашого університету), першого дійсного члена Академії педагогічних наук України у Прикарпатському університеті, засновника першої спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій з педагогічних наук на Прикарпатті, фундатора народної педагогіки та основоположника нового напряму у педагогічній науці – родинної етнопедагогіки українського народу; шанованого науковця та педагога.

Проф. Інна Червінська узагальнила науково-педагогічні ідеї Мирослава Стельмаховича у руслі українознавства та родинної етнопедагогіки. Зауважила потребу формування та розвитку національної самосвідомості дітей і молоді, активізації традицій родинного виховання та співпраці закладу освіти з сім’єю школяра.

У зустрічі також взяли участь фахівці Центру – кандидат технічних наук Михайло Котик, кандидати педагогічних наук, доценти Тетяна Близнюк та Катерина Фомін.

Дивлячись у минуле, – зніміть капелюхи. Дивлячись у майбутнє, – засукайте рукави”, – такими словами завершили дискусію. Маємо надію на започаткування творчого проєкту з відродження, популяризації та осучаснення етнопедагогічної спадщини академіка Мирослава Стельмаховича.