ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ ДО 150-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА

21 квітня в Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Психолого-педагогічні аспекти творчості Василя Стефаника (до 150-річчя від дня народження)». У форматі онлайн у науковому форумі взяли участь викладачі та студенти закладів вищої освіти різних реґіонів України, освітяни та науковці області, представники громадських організацій, відомі письменники Прикарпаття.

У пленарному засіданні конференції взяла участь директорка Центру професорка Олена Будник з темою «Проблема українського еміґранства: минуле та сьогодення». У доповіді окреслено актуальність творів Василя Стефаника в сучасних умовах, обґрунтовано чотири хвилі українського еміґранства і наголошено на першій хвилі, яка так детально описана Бетховеном українського села у новелі «Камінний хрест».

«Еміграція! Я бачив і ще бачив тут, на двірці, тоту еміграцію. Гонить їх голод з дому за світові води… Море сліз, ціле пекло муки!..» (В. Стефаник). Доповідачка зауважила, що велика бідність і голод у селах породжували жахливі родинні трагедії, і проблема економічного зубожіння селян завжди хвилювала видатного діяча. На основі новели «Камінний хрест» вона закликала поміркувати над філософськими питаннями «Чи кожен здатний винести свій хрест, ще за життя?», «У чому далекоглядність Стефаника стосовно проблеми еміґрантства?» та ін.