НА БАЗІ ЦЕНТРУ «PNU ECOSYSTEM» ВІДБУЛИСЯ КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ВІЙНИ

Команда Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» провела перші в умовах воєнного часу безкоштовні курси підвищення кваліфікації для тимчасово переміщених педагогів, заклади освіти яких зазнали руйнувань через війну з Росією. До участі у курсах на тему «Цифрові технології у дистанційному навчанні здобувачів освіти» зголосилося понад 60 педагогічних (науково-педагогічних) працівників закладів загальної середньої, професійної, фахової передвищої та вищої освіти, здебільшого із різних реґіонів нашої України – Краматорськ, Херсон, Луганськ, Донецьк, Костянтинівка, Бахмут, Черкаси, Суми, Мелітополь, Лисичанськ, Кропивницький, Запоріжжя та ін.

Протягом 4-х днів (20-23 червня) творчі педагоги у форматі онлайн обговорювали питання цифровізації освіти, викликів дистанційного навчання в умовах війни (проф. Олена Будник), інноваційні методи та форми цифрової взаємодії в освітньому процесі, застосування цифрових інструментів та сервісів для візуалізації навчання (проф. Тетяна Качак та доц. Вікторія Гнєзділова), формувального та підсумкового оцінювання (доц. Тетяна Близнюк), формування інформаційної та медійної грамотності в умовах війни (проф. Інна Червінська), налагодження партнерської взаємодії онлайн (доц. Катерина Фомін), створення інтерактивного уроку з використанням можливостей Smart-дошки (ст. викл. Михайло Котик).

Як зауважила директорка Центру «PNU EcoSystem» Олена Будник, сьогодні надзвичайно важливо розширювати межі нашої співпраці, виявляти солідарність з освітянами всієї країни, передусім з тими, заклади освіти яких зазнали руйнувань через російську агресію. Вражає педагогічна мотивація до професійного зростання, сила волі і прагнення до перемоги наших колег, котрі перебувають сьогодні у надзвичайно складних умовах як вимушено переміщені особи, або ж – на тимчасово окупованих територіях».

Учасники курсів висловили свої позитивні враження від проведених воркшопів та тренінгів, у спілкуванні відчувалось велике прагнення до миру, перемоги, єднання та бажання співпрацювати у майбутньому:

Аліна Землянська (Таврійський державний агротехнологічний університет): «Ми вдячні за цікаві, інформативні курси підвищення кваліфікації. Шикарні тренери, завдяки яким відкриваємо нові горизонти, дізнаємося про можливості, опановуємо онлайн-ресурси. Розбомблені, окуповані, але нескорені?! Це про українських педагогів з Краматорська, Бахмута, Мелітополя, Харкова, Сум та інших куточків України».

Інна Гочошвілі (Краматорська ЗОШ 25 І-ІІІ ступенів з профільним навчанням) зазначила, що отриманий досвід використання педагогічних інновацій у дистанційному навчанні є особливо корисним у сучасних умовах, коли значна частина шкіл, очевидно, ще деяких час будуть працювати онлайн.

Оксана Проселкова (Краматорська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №11): «Щиро дякуємо за змістовні виступи, ініціативу проведення курсів безкоштовно курсів підвищення кваліфікації для педагогів із Донеччини та Луганщини». З перших днів деокупації в 2014 році ми відчули потужну підтримку колег із Західної України, і знову ви з нами. Щиро дякуємо Вам за це».

За результатами навчань усі учасники успішно здали підсумковий тест і отримали Свідоцтва про підвищення професійно-педагогічної кваліфікації (30 акад. год).