НА БАЗІ ЦЕНТРУ «PNU-ECOSYSTEM» ВІДБУВСЯ МЕТОДИЧНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОТГ

29 вересня у Прикарпатському національному університеті відбувся методичний семінар на тему «Впровадження цифрових інновацій у професійно-педагогічну практику вчителя історії», у якому взяли участь близько 40 педагогічний працівників Івано-Франківської ОТГ.

Захід відбувся на базі Центру інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem», який створений у рамках проєкту програми ЄС ERASMUS+ «MoPED – Модернізація вищої педагогічної освіти з використання інноваційних інструментів викладання» (№586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP).

Директорка Центру, професорка Олена Будник ознайомила учасників із можливостями Центру «PNU-EcoSystem» щодо професійного розвитку, механізму підвищення кваліфікації педагогічних працівників на базі університету. Зокрема, було представлено деякі освітні програми для педагогічних працівників, інформацію про основні змістові напрями тренінгів, як: використання інформаційно-комунікативних та цифрових технологій в освітньому процесі, формування професійних компетентностей галузевого спрямування, створення інклюзивного освітнього середовища, розвиток управлінської компетентності (для керівників закладів освіти, науково-методичних установ та їхніх заступників) та ін.

Професорка Інна Червінська ознайомила учасників семінару із медійними технологіями у викладанні історії, запропонувала цифрові ресурси, інноваційні методики та сучасну медіалітературу для ефективного засвоєння історичних знань, перевірки інформації для виявлення маніпуляцій і фейків, а також деякі виокремила правила медіагігієни для учасників освітнього процесу.

Професорка Тетяна Качак і доцентка Тетяна Близнюк розповіли присутнім про найбільш поширені цифрові ресурси та інструменти для дистанційного і змішаного навчання здобувачів загальної середньої освіти, зокрема про сервіси для візуалізації навчального матеріалу, створення інтерактивних завдань, а також провели воркшоп з використанням мобільних пристроїв в організації індивідуальної роботи з учнями та отримання миттєвого зворотнього зв’язку при роботі з історичними матеріалами.

Як зауважила Світлана Уварова, керівник наукового товариства ліцею ім. Івана Пулюя, вчитель права, історії, методист, запропоновані цифрові ресурси є незамінним педагогічним засобом для підвищення якості викладання предметів суспільно-гуманітарного циклу, осучаснення уроку.

Учасники семінару виявили зацікавлення щодо можливостей використання новітнього технічного обладнання у професійно-педагогічній діяльності вчителя історії, а також бажання щодо подальшої співпраці.